De plant (deel 2)


Ze krijgt meer zuurstof. De plant brengt meer ruimte, energie en plezier.

In mijn eerste artikel vertelde ik het verhaal over de plant. In de methodiek van Belbin noemt hij één van zijn teamrollen de Plant. Dit is een creatieve, innovatieve medewerker die veel ideeën heeft. Als diegene dit niet kan uiten in zijn werk, raakt hij/zij teleurgesteld en trekt zich terug.

Ik vertelde over een klant in mijn praktijk. De creatieve, innovatieve vrouw die door de regels & protocollen in haar huidige baan teleurgesteld is geraakt. Geen energie meer krijgt. Op zoek is naar een andere baan waarbij dit wel kan.

Omdat ze die baan nog niet heeft, ben ik met haar op zoek gegaan hoe ze meer energie zou kunnen krijgen in haar huidige baan. Ze kwam op het idee om een plant (!) mee te nemen, om het kantoor wat op te fleuren en mogelijk andere gesprekken met haar collega’s te krijgen.

Het lijkt zo’n simpele actie. Haast te simpel om te geloven dat het effect zou kunnen hebben.
Maar dat had het wel.

Ze neemt een prachtige plant mee, een bijzonder exemplaar. En die plant zorgt de hele dag voor een ander gesprek dan ze normaal gesproken heeft met haar leidinggevende en collega’s. Het geeft haar meer energie en plezier. Missie geslaagd !

Er gebeurde meer. Nu ze haar behoefte & wensen serieus neemt, komt er nog een naar boven borrelen.
Ze gaat in gesprek met haar leidinggevende om een dag minder te gaan werken. Een dag die ze zelf goed kan gebruiken om op te laden, op zoek te gaan naar een andere baan en aan de slag te gaan met haar eigen bedrijf.

Ze straalt weer. De creatieve, innovatieve vrouw. Haar ideeën over haar eigen bedrijf rollen weer zo haar brein uit.

Door een schijnbaar simpele actie van een plant.

loopbaancoaching